The project of the International music festival "KozArs" - is a concept of a three-day music event of a performer-educational character, which is held primarily in Gradiška, but also in other sub(kozara) municipalities. This event is designed as a unique event, which is thematically related to Mountain Kozara. The goal of the festival is to push the boundaries of music in our region, and then to bring quality, artistic and world music to the general public through concerts, seminars, lectures and workshops, as well as the joint music and collaboration of numerous experts and music performers from the country and the region.

U sklopu festivala, od 18. do 20. maja 2017. godine posjetiocima su ponuđeni različiti tematski muzički događaji. Početak festivala (18. maj, od 20 časova) obilježio je koncert dobrodošlice pod nazivom „KantArs”, koji su održali Željko Galonja i Skomrah Gal orchestra sa gostima iz Srbije, u Kulturnom centru Gradiška. Drugog dana festivala (19. maja, od 20 časova), posjetioci su uživali u zvucima world muzike. Gosti iz Srbije, Dušan Popović Lipovac i sastav „Spona” su na koncertu „Ars Kompuesto“ približili gradiškoj publici zvuk flamenko muzike kroz srpske izvorne pjesme, obučene u moderno ruho i autentične aranžmane. Poslednjeg dana festivala, na koncertu pod nazivom „Ars Moderna” (20. maja, od 20 časova), u Kulturnom centru Gradiška nastupili su umjetnici iz Srbije i Crne Gore, koji su u prvom dijelu koncerta odsvirali nekoliko djela naših poznatih kompozitora Vlade Miloševića i Vojina Komadine, kao i djela klarinetiste Bojana Krtinića i umjetničke direktorke Radosti Galonja Krtinić. U drugom dijelu koncerta izvedena su instrumentalna djela pisana po konkursu za festival „KozArs”, a tematski vezana za planinu Kozaru. U pitanju su kompozicije Gordana Lazinice, Vladice Mikićević i Davida Mastikose.

Pored koncertnih aktivnosti, u okviru festivala održane su i radionice (18. maja) za učenike osnovnih škola u Turjaku i Gornjim Podgradcima, kao i prezentacija radova iz oblasti humanističkih nauka na tematskom skupu „Kozara kroz riječ, zvuk i sliku” (19. maja, od 16 časova i 20. maja, od 9 časova; Kulturni centar i Zavičajni muzej Gradiška).

Sami nazivi koncerata otkrivaju povezanost sa tematskim okvirima svakog koncerta ponaosob: „KantArs” kao dvosmislen naziv – umjetnost pjesme ili kantautorski projekat, potom „Ars moderna” kao savremena umjetnost i „Ars Kompuesto” kao umjetnost koja spaja (španski compuesto – spoj, spona).

Close Menu